ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η βιβλιοπαραγωγή δεν αρκεί για να δημιουργήσουμε σταθερούς αναγνώστες

Ποτέ άλλοτε ίσως δεν είχαμε τόσο πλούσια παραγωγή παιδικού και εφηβικού βιβλίου. Ελληνική και μεταφρασμένη λογοτεχνία για παιδιά γνωρίζουν μεγάλη άνθηση. Σημαίνει άραγε πως έχουμε και περισσότερους νεαρούς αναγνώστες; Και, άρα, μελλοντικά περισσότερους ενήλικες αναγνώστες; Αμφίβολο. Σοβαρές μελέτες για τις αναγνωστικές τάσεις στον χώρο του παιδικού και εφηβικού βιβλίου και συγκριτικά στοιχεία που να εκτείνονται σε βάθος χρόνου δεν έχουμε.

Πάντως είναι γεγονός πως μόνη της η βιβλιοπαραγωγή δεν αρκεί για να δημιουργήσουμε σταθερούς αναγνώστες. Θεσμοί όπως οι παιδικές και εφηβικές βιβλιοθήκες, προγράμματα φιλαναγνωσίας στα σχολεία, σωστά σχεδιασμένα και στοχοθετημένα, λέσχες ανάγνωσης, «μαραθώνιοι» με φαντασία μπορούν να πλαισιώσουν σωστά την προσπάθεια. Για να προσφέρουμε τη δυνατότητα στους νεαρούς αναγνώστες να βρούνε τον δρόμο τους στον λαβύρινθο των νέων και παλαιών εκδόσεων. ΠερισσότεραΤο πιο σημαντικό για μένα, είναι να μαγεύεται ο αναγνώστης
Λίλιαν Μπικέ – 16 Ιανουαρίου 2018

Η αγαπημένη συγγραφέας Ελένη Σβορώνου γράφει ιστορίες για παιδιά και νέους, ωστόσο οι συγγραφικές ενασχολήσεις της δεν είναι παρά ένα κομμάτι του πολυτάλαντου χαρακτήρα της. Μιλήσαμε μαζί της, για να αποκαλύψουμε στους αναγνώστες του Books and Style, τη «γυναίκα πίσω από την επιτυχία». Περισσότερα…Στο περιοδικό Διαδρομές τεύχος 124, Χειμώνας 2017, σελ. 58Η γυναικεία πλευρά της Ιστορίας
Μαρίζα Ντεκάστρο

«Τα anti-princesss παιδικά βιβλία, με δυναμικές ηρωίδες γεμάτες ζωή, που γράφονται από Ελληνίδες συγγραφείς (ενδεικτικά Ελ. Σβορώνου, Α. Δαρλάση, Μ. Ρουσάκη, Ι. Μπαμπέτα, κ.ά.) έχουν κάνει εδώ και καιρό αισθητή την παρουσία τους, ενώ συστηματικά το θέμα απασχολεί τις μελετήτριες και τους μελετητές της παιδικής λογοτεχνίας.»

Συνέχεια…Τρεις συγγραφείς, τρεις αστυνομικές ιστορίες για παιδιά, ένα βαγόνι τρένου, πέντε ερωτήσεις
Πελιώ Παπαδιά – 13 Οκτωβρίου 2017

Το ηλεκτρονικό περιοδικό Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ και η Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ προσκαλούν τα παιδιά από 6 ετών και τους γονείς τους στα Μυστήρια τρένα… στο Ρουφ, τρεις κυριακάτικες διαδραστικές εκδηλώσεις γεμάτες γρίφους και μυστήριο που έγραψαν αγαπημένοι συγγραφείς! Επιβιβαστείτε, λοιπόν, στο Θεατρικό Βαγόνι, βρείτε το κουπέ σας, καθίστε άνετα και προετοιμαστείτε, μικροί και μεγάλοι, να λύσετε τα μυστήρια που θα σας βάλουν η Ελένη Σβορώνου, η Λέλα Στρούτση και ο Αντώνης Παπαθεοδούλου. Πριν από αυτό, διαβάστε τι μας απάντησαν στις ερωτήσεις μας!
Συνέχεια…


lixouri
Η συγγραφέας Ελένη Σβορώνου στην αγκαλιά της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης
Aris – 15 Δεκεμβρίου 2016

H αμεσότητα και η γλυκύτητα της μας κέρδισε από το πρώτο λεπτό. Ο λόγος για την εκπαιδευτικό και συγγραφέα Ελένη Σβορώνου.

Η κα Σβορώνου με καταγωγή από την ομορφη Λειβαθώ, επισκέφτηκε τα Σχολεία της Παλλικής και συγκεκριμμένα την Δευτέρα 12/12 το Α” δημοτικό Σχολείο Ληξουρίου και το Β” Νηπιαγωγείο Ληξουρίου, ενώ την Τρίτη 13/12 συνέχισε με το Δημοτικό Σχολείο Αγίας Θέκλης και τον Παιδικό Σταθμο «Καραβάκι».

Το απόγευμα της Τρίτης, στον χώρο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, δεν παρουσίασε απλώς τα παιδικά της βιβλία, αλλά μας παρέσυρε σε έναν όμορφο κύκλο αναμνήσεων.
Συνέχεια…


%ce%ba%cf%8c%ce%ba%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b7-%ce%b1%ce%bb%ce%b5%cf%80%ce%bf%cf%8d
Ένα βιβλίο μια φορά: Ελένη Σβορώνου
Ζωή Κοσκινίδου – 30 Νοεμβρίου 2016

Στο σπίτι του παππού, στο νησί, έμπαινα πάντα με λαχτάρα. Κάθε καλοκαίρι η ίδια θριαμβευτική είσοδος. Πρώτα με τη μύτη: ντομάτες γεμιστές το γεύμα υποδοχής. Ύστερα με τα πόδια: τρεχάλα τις σκάλες πάνω να δω ένα ένα τα δωμάτια, να βεβαιωθώ πως όλα ήταν στη θέση τους. Και ήταν. Αλλά η ώρα των μεγάλων ανακαλύψεων ήταν η μεσημεριανή. Όταν οι μεγάλοι κούφωναν τα πατζούρια και επέβαλαν σιωπή σε μας τους μικρούς, επί ποινή «κατσάδα νούμερο 5», τότε έπαιρνα «τα βιβλία για μεγάλους» που αναπαύονταν στα ράφια του ροζ δωματίου.
Συνέχεια…


efsyn
Τελειώνουν οι λέξεις μας…
Μάριος Βαλασόπουλος – 23 Μαρτίου 2016

Πολυαγαπημένα, πολυδιαβασμένα, βιβλία που μας διαμόρφωσαν ή μας στήριξαν σε δύσκολες στιγμές. Πρόσωπα της γραφής ξεφυλλίζουν την «αυτοβιογραφική» βιβλιογραφία τους.
Συνέχεια…


fractalart
Στην Ελλάδα γράφουμε το δικό μας παραμύθι ενηλικίωσης
Αργυρώ Μουντάκη – 25 Φεβρουαρίου 2015

Γράφω όταν… έχω κάτι να πω! Όταν προκύπτει μια ιδέα που αξίζει τον κόπο. Που να με καίει, να με ενθουσιάζει και να με προκαλεί. Συχνά η ιδέα προκύπτει από μια συνεργασία με έναν εκδοτικό οίκο. Άλλοτε πάλι γεννιέται στο κεφάλι μου αλλά είναι καλό να συζητιέται με τον εκδότη, να «κουμπώνει» και να πλαισιώνεται από έναν ευρύτερο στόχο μιας σειράς βιβλίων. Γιατί ένα βιβλίο μόνο του δεν είναι εύκολο να βρει το κοινό του. Συχνά σκέφτομαι και όλους του συν-αναγνώστες του βιβλίου: τους γονείς, τον εκπαιδευτικό, τον εμψυχωτή ενός εργαστηρίου. Πώς μπορεί η ιστορία που έχω σκεφτεί να αποτελέσει αφορμή για μια δημιουργική προσέγγιση του θέματος με πολλαπλούς τρόπους; Μου αρέσει η εξακτίνωση του βιβλίου στο μάθημα, το παιχνίδι, την επίσκεψη σε ένα μουσείο, τον περίπατο, το θεατρικό παιχνίδι, τη μουσική έκφραση, τη δημιουργική γραφή… Ένα βιβλίο έχει μεγάλο χρόνο ζωής αν ξέρεις πώς να το αξιοποιήσεις.
Συνέχεια…