ΓΙΑ ΜΕΝΑ

photo EleniΗ Ελένη Σβορώνου (γεν. 1965) είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Πανεπιστήμιο του Birmingham.

Είναι υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο WWF Ελλάς. Παράλληλα, γράφει για παιδιά και νέους.

Το έργο της “Η μπαλάντα της Ζηνοβίας” απέσπασε το Α’ βραβείο στον 62ο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, στην κατηγορία “Λογοτεχνικό Βιβλίο Γνώσης για μεγάλα παιδιά” ενώ το Σκληρό Καρύδι (εκδ.Καλειδοσκόπιο) συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο της βιβλιοθήκης του Μονάχου White Raven (βιβλία που διακρίνονται για το ξεχωριστό περιεχόμενο και μορφή τους και αξίζουν να συμπεριλαμβάνονται στις συλλογές των δημόσιων βιβλιοθηκών).

Πολλά από τα βιβλία της έχουν συμπεριληφθεί στις βραχείες λίστες του περιοδικού Αναγνώστη (πρώην Διαβάζω), των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων και των βραβείων κοινού του PublicTα έργα της Το πάτημα του Έλληνα και Ο ψαροντουφεκάς απέσπασαν Εύφημο Μνεία (2014-15) από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά.

Γράφει κριτική παιδικής λογοτεχνίας στον Αναγνώστη. Επί τρία χρόνια (2015-18) ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής Αναγνώστη (κατηγορία παιδική – νεανική λογοτεχνία).

Διδάσκει δημιουργική γραφή σε σεμινάρια για μικρούς και μεγάλους, και εμψυχώνει παιδαγωγικά εργαστήρια για τη φύση και τον πολιτισμό.

Εργάστηκε για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας (2017) στην επιλογή βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας για το δανειστικό τμήμα του νέου χώρου της ΕΒΕ στο Πάρκο Πολιτισμού του ΙΣΝ.

Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τις συμμετοχικές διαδικασίες (θεωρία και πράξη) και με τον οικοτουρισμό.

Αναλυτικό βιογραφικό

Α’ Βραβείο στον 62ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς στην κατηγορία “Λογοτεχνικό Βιβλίο Γνώσης για μεγάλα παιδιά” για την ιστορία “Η Μπαλάντα της Ζηνοβίας”.

Α’ Βραβείο στον 62ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς