Ο Τζιτζικο-Περικλης και η πεμπτη εποχη του χρονου

Ο Τζιτζικο-Περικλής και η πέμπτη εποχή του χρόνουΗ κλιματική αλλαγή (ή αλλιώς φαινόμενο του θερμοκηπίου) με απλά λόγια, μέσα από τα παθήματα ενός τζιτζικιού. Εδώ ο Πέρης το παρακάνει! Παίρνουν τα μυαλά του αέρα, από το υπουργιλίκι (βλ. Ο Τζιτζικο-Περικλής υπουργός φύσης), και, για να αποσπάσει ψήφους από τα ζώα του δάσους και να επανεκλεγεί, υπόσχεται εκσυγχρονισμό! Γεμίζει το δάσος με τόσες ηλεκτρικές συσκευές, κάνει τόση κατανάλωση ρεύματος, που καταστρέφει το κλίμα. Οι τέσσερις εποχές εξαφανίζονται και γίνονται μία ενιαία, η Πέμπτη Εποχή. Η μήνις της Χρυσαλίνθης όμως, και των θεών των 4 Εποχών ξεσπά άσχημα πάνω στο κεφάλι του άτυχου τζίτζικα. Πώς θα φτιάξουν πάλι τα πράγματα;

Τα παιδιά, αναλαμβάνοντας ρόλους ζώων από το βιβλίο, μπορούν να κληθούν να απαντήσουν στο δίλημμα: πολύ ηλεκτρικό ρεύμα και ανέσεις ή πίσω στον φυσικό τρόπο ζωής; Υπάρχουν τρόποι και να έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα και να προστατεύουμε το κλίμα;

Χρησιμοποιήστε εικόνες από ηλεκτρικές συσκευές που θα κόψτε από περιοδικά για να «στολίσετε» την ελιά στην οποία κατοικούν τα ζώα. Αυτά είναι τα δώρα του Πέρη. Χρησιμοποιήστε μαύρες λωρίδες γκοφρέ για να δηλώσετε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από το εργοστάσιο της ΔΕΗ.

Αξιοποιήστε αυτή την αλυσίδα της ενέργειας για να εξηγήστε το φαινόμενο του θερμοκηπίου.


Eμψύχωση θεατρικού δρώμενου για την κλιματική αλλαγή με αφορμή το βιβλίο

Στόχος: Ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή μέσα από το παραμύθι και το παιχνίδι.

Ηλικία παιδιών: 5-10, με προσαρμογές για την κάθε ηλικία.

Διάρκεια δρώμενου: 1 ή 1,5 ώρα
Υλικά: Aξεσουάρ ντυσίματος (κεραίες και φτερά για τζιτζίκι, καπέλο αράχνης, μάσκα, φόρεμα και ραβδί Χρυσαλίθης), μια ελιά για σκηνικά. CD player.

Προετοιμασία: Διάβασμα του παραμυθιού, συζήτηση για την κλιματική αλλαγή.


Πρόταση για θεατρικό έργο

Image 01

Προσοχή! Δε χρειάζεται να μάθει κανείς λόγια απέξω. Ο «ηθοποιός» μπορεί να αυτοσχεδιάσει. ρκεί να βγαίνει το νόημα της σκηνής.

Biblionet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s