Πητερ Παν

Ο Πίτερ Παν «γεννήθηκε» σε ένα μυθιστόρημα για ενήλικες που έγραψε ο Σκοτσέζος συγγραφέας Tζέιμς Μάθιου Μπάρι το 1902, το Μικρό λευκό πουλί. Σε έξι κεφάλαια αυτού του βιβλίου παρακολουθούμε τις περιπέτειες του Πίτερ, ενός μωρού μόλις επτά ημερών που δραπέτευσε από το σπίτι του πετώντας στους Κήπους του Κένσιγκτον έξω από το παράθυρο του υπνοδωματίου του. Το 1906, τα συγκεκριμένα κεφάλαια από το Μικρό λευκό πουλί εκδόθηκαν ως αυτόνομο βιβλίο με τον τίτλο Ο Πίτερ Παν στους Κήπους του Κένσινγκτον.

Το 1904, ανεβαίνει σε θεατρική σκηνή του Λονδίνου η παράσταση ΟΠίτερ Παν ή το αγόρι που δεν ήθελε να μεγαλώσεικαι γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Ο Μπάρι συνεχίζει να ασχολείται με την ιστορία και το 1911 εκδίδεται το βιβλίο με τίτλο Πίτερ και Γουέντυ. Είναι το βιβλίο που σήμερα αποκαλούμε Πίτερ Παν.

Ο συγγραφέας λοιπόν επεξεργάστηκε τον ήρωα και την ιστορία επί πολλά χρόνια. Έζησε μαζί του. Τον έστειλε πρώτα στους Κήπους του Κένσιγκτον, που βρίσκονται στο κέντρο του Λονδίνου, κι ύστερα πολύ μακρύτερα, στη Χώρα του Ποτέ, που βρίσκεται «στο δεύτερο δεξιά και μετά όλο ευθεία ως το πρωί».

Δημιουργός και ήρωας έμοιασαν πολύ ο ένας στον άλλον. Ο Μπάρι ήξερε να κάνει παρέα, να παίζει, να σκαρώνει περιπέτειες και να διασκεδάζει πολύ με τα παιδιά. Φαίνεται πως ένα κομμάτι του δεν είχε μεγαλώσει ποτέ. Ήξερε από πρώτο χέρι την παιδική ψυχή. Γνώριζε τα όμορφα και τα άσχημα της ζωής ενός παιδιού, καθώς και τον καλό και κακό του εαυτό. Γιατί δεν είναι μόνο η νεραϊδόσκονη, η αθωότητα, η χαρά, η ξεγνοιασιά και οι όμορφες σκέψεις που δίνουν φτερά στη ζωή ενός παιδιού. Υπάρχουν και  δάκρυα, εφιάλτες, άγχη, βάσανα και βασανάκια. Επίσης, ο Πίτερ δεν είναι μόνο γλυκός, γοητευτικός, δίκαιος, γενναίος και περιπετειώδης. Είναι και υπέρμετρα εγωιστής και πεισματάρης.

Βιβλία για παιδιά με τα κλασικά παραμύθια της προφορικής παράδοσης κυκλοφορούσαν ήδη από τον 17ο και 18ο αιώνα. Τα παιδιά γνώριζαν πια καλά τις Χιονάτες, τις Κοκκινοσκουφίτσες, τις Γοργόνες και τους Λύκους. Ο Πίτερ όμως, όπως και η Αλίκη σαράντα χρόνια πριν περίπου, μοιάζει να είπαν στα παιδιά πως ο μαγικός κόσμος των παραμυθιών είναι κάπου κοντά τους. Μπορεί να πέσεις σε μια λαγότρυπα ή να πετάξεις στη Χώρα του Ποτέ, για να ζήσεις σε κόσμους πλασμένους από τα υλικά της φαντασίας. Η Γουέντυ και τα αδέρφια της είναι συνηθισμένα παιδιά μιας καθωσπρέπει (αν και λίγο παράξενης) οικογένειας. Καθένα τους θα μπορούσε να είναι εσύ. Ως παιδί, έχεις διαβατήριο για τη Χώρα του Ποτέ.

Ο Πίτερ όμως γοητεύει και τους μεγάλους, γιατί διεισδύει στην ανθρώπινη ψυχή, αμφισβητεί τις συμβάσεις και τους δείχνει τι χάνουν μεγαλώνοντας. Ειρωνικός, ατίθασος, τολμηρός, περιπετειώδης, εγωιστής, πεισματάρης, εξωφρενικός και γοητευτικός μαζί, νικητής πάντα αλλά και τραγικός, ο Πίτερ διέσχισε πετώντας τόσες γενιές αναγνωστών και θεατών και θα συνεχίσει να πετά για να συναντήσει τις μελλοντικές γενιές.

Ποια είναι αλήθεια η ηλικία του Πίτερ; Αυτό είναι απροσδιόριστο. Στην πρώτη του εκδοχή, όπως είδαμε, είναι εφτά ημερών. Αργότερα, όταν τον έχει πια στείλει στη Χώρα του Ποτέ, ο συγγραφέας τον παρουσιάζει με τα νεογιλά του δόντια. Οι περιπέτειες που φέρει εις πέρας, όμως, παραπέμπουν σε μεγαλύτερη ηλικία. Τόσο η ακριβής ηλικία όσο και η μορφή, η εμφάνιση και τα ρούχα του Πίτερ εξαρτώνται από τη φαντασία του αναγνώστη.

Αναρίθμητες οι διασκευές και οι μεταφορές του Πίτερ Παν, σε καρτούν και βέβαια σε εικονογραφημένα παιδικά βιβλία. Γιατί μία ακόμη; Κυρίως για να ξετυλίξουμε τις  παράλληλες ιστορίες που παρουσιάζονται στις εικόνες και στις σημειώσεις δίπλα στο κείμενο. Αφορούν την εποχή που γράφτηκε ο Πίτερ Παν: το γύρισμα στον 20ό αιώνα.

Μαζί με τον Πίτερ Παν, στη σειρά αυτή, συστήνουμε δυο ακόμη κλασικούς ήρωες ως «παιδιά» της μεσαιωνικής και της νεότερης Ευρώπης: τον  Ρομπέν των Δασών και τον Ροβινσώνα Κρούσο, αντίστοιχα. Οι τρεις ήρωες της σειράς, και οι τρεις της βρετανικής λογοτεχνίας, ελεύθερα πνεύματα, πέρα από τις συμβάσεις, μας ταξιδεύουν στην Ιστορία της γηραιάς ηπείρου μας. Και οι τρεις ζούνε σε νησίδες έξω από τον πολιτισμό: στο δάσος του Σέργουντ ο Ρομπέν, στο νησί της Ελπίδας ο Ροβινσώνας, και στη Χώρα του Ποτέ ο Πίτερ. Ωστόσο είναι γέννημα θρέμμα του πολιτισμού από τον οποίο δραπετεύουν με ή χωρίς τη θέλησή τους. Κι εμείς με αυτό το μάτι διαβάζουμε τις ιστορίες τους.

Βεβαίως ο βιαστικός αναγνώστης μπορεί να παραλείψει τα σχόλια στο πλάι της σελίδας, που δίνουν αυτά τα ιστορικά στοιχεία. Μπορεί να μην τα διαβάσει καθόλου ή να τα διαβάσει αφού θα έχει φτάσει στο τέλος της ιστορίας. Η επιλογή είναι δική του.

Για να διηγηθούμε με τον δικό μας τρόπο τις τρεις αυτές κλασικές ιστορίες, διαβάσαμε το πρωτότυπο και πολλές διασκευές τους. Διαλέξαμε τα μέρη της ιστορίας που μας άρεσαν πιο πολύ, ερευνήσαμε ιστορικά στοιχεία, επιλέξαμε εικόνες ελεύθερες δικαιωμάτων από το διαδίκτυο και εμπιστευτήκαμε το ταλέντο της Κωνσταντίνας για κάποιες άλλες.

Τώρα όμως κάποιος σου χτυπάει το παράθυρο… Ώρα να ανοίξεις…

Καλή ανάγνωση
Ε. Σ.


Eλένη Σβορώνου: Ο Ρομπέν, ο Ροβινσώνας και ο Πίτερ ξεναγοί στην Ιστορία!
από τον Γιώργο Κιούση (10 Νοεμβρίου 2018)

«Η διασκευή είναι μία τέχνη, έχει χυθεί πολύ μελάνι γι αυτήν. Εγώ χρησιμοποιώ τον πιο σεμνό όρο «ελεύθερη αφήγηση». Στην πραγματικότητα αναδιηγούμαι τον Ρομπέν των Δασών, τον Ροβινσώνα Κρούσο και τον Πίτερ Παν, κρατώντας τα βασικά επεισόδια από τις περιπέτειές τους. Σίγουρα υπεισέρχεται ο υποκειμενικός παράγοντας. Στον Πίτερ Παν, για παράδειγμα, έδωσα πολύ χώρο στις σκηνές στο σπίτι της οικογένειας Ντάρλιγκ, τις οποίες λατρεύω. Στον Ροβινσώνα συμπεριέλαβα περιπέτειες πριν ναυαγήσει στο έρημο νησί γιατί τις θεώρησα πολύ χαρακτηριστικές της εποχής του». Μιλάμε με τη συγγραφέα Ελένη Σβορώνου και τα βιβλία της στην Κόκκινη Κλωστή Δεμένη.

-Κι ερχόμαστε στη βασική πρωτοτυπία της τριλογίας. Τα ιστορικά σχόλια που υπάρχουν στο περιθώριο των σελίδων. Ποιος είναι ο στόχος αυτής της επιλογής;

Πρόκειται για τον βασικό στόχος της τριλογίας. Να ανασυστήσουμε το πνεύμα της εποχής στην οποία γράφτηκαν τα τρία αυτά έργα μέσα από μία σειρά σχόλια που παραθέτω στο περιθώριο των σελίδων για την κοινωνία, οικονομία, τεχνολογία, φιλοσοφία και τέχνη της εποχής. Τα σχόλια φυσικά σχετίζονται με το κείμενο της αφήγησης. Εξηγούν, διευρύνουν, εντάσσουν στο ιστορικό πλαίσιο τον συγγραφέα και τους ήρωές του.

-Είναι ένας εναλλακτικός τρόπος να μάθουμε Ιστορία;

Μπορούμε να μάθουμε πολλά για την Ιστορία αν θέσουμε ερωτήματα στους λογοτεχνικούς ήρωες!

-Ένα παράδειγμα;

Ο Ρομπέν διώκεται από σερίφη, τον τοπάρχη του Νόττινχαμ. Τι σημαίνει τοπάρχης και σερίφης στη Βρετανία του 13ου αιώνα; Και γιατί απαγορεύεται το κυνήγι του ελαφιού στο βασιλικό δάσος του Σέργουντ; Αν θέσουμε αυτά τα ερωτήματα, οι απαντήσεις θα μας οδηγήσουν στην κατανόηση του φεουδαρχικού συστήματος της μεσαιωνικής Ευρώπης.

-Μήπως βαραίνει έτσι το βιβλίο; Μήπως στερούμε από τον αναγνώστη-παιδί τη λογοτεχνική απόλαυση, όταν τον φορτώνουμε με τόσες ιστορικές γνώσεις;

Γι αυτό ακριβώς τα σχόλια αυτά «τρέχουν» στο περιθώριο των σελίδων παράλληλα με την αφήγηση, με μικρότερα γράμματα, ώστε να μην επιβάλλονται. Αν θέλει ο αναγνώστης, τα διαβάζει. Αν όχι, τα παραλείπει. Μπορεί να τελειώσει τη ανάγνωση του κειμένου και να επιστρέψει για τα σχόλια. Ωστόσο, ελπίζω να του κινώ τη περιέργεια, να τον «τσιγκλάω» για να τα διαβάσει, έστω και διαγώνια. Κάποια στοιχεία μπορεί να τον ενδιαφέρουν, άλλα μπορεί να τα προσπεράσει. Σε κάθε περίπτωση, θα πάρει μια γεύση από ευρωπαϊκή ιστορία!

– Πώς προέκυψε η επιλογή των συγκεκριμένων βιβλίων;

Υπάρχει μία ενότητα, αν το σκεφτείτε. Είναι τρία έργα της βρετανικής λογοτεχνίας που αφορούν τρεις εποχές, τον Μεσαίωνα, τη Νεότερη και τη Σύγχρονη Εποχή. Οι τρεις ήρωες ζούνε εκτός πολιτισμού. Στο δάσος του Σέργουντ (τότε το δάσος ήταν «άγρια φύση», τόπος εκτός του πολιτισμένου κόσμου), στο έρημο νησί του Ατλαντικού και στη Χώρα του Ποτέ. Στο περιθώριο και σε απόσταση από την κοινωνία, οι τρεις ήρωες βρίσκονται στην ιδανική θέση για να σχολιάσουν (μέσα από τα ιστορικά σχόλια) την εποχή τους.

– Ένα σχόλιο για τις εικόνες που συνοδεύουν τα ιστορικά στοιχεία;

Προέρχονται από χειρόγραφα, χαρακτικά, έργα τέχνης και φωτογραφίες της εποχής, κυρίως. Αλλά και από παλαιότερες εικονογραφήσεις των πρωτότυπων έργων καθώς και από τις εικόνες της εικονογράφου Κωνσταντίνας Ζαφείρη. Εξυπακούεται ότι τα έργα που χρησιμοποίησα ήταν από το διαδίκτυο και ελεύθερα δικαιωμάτων. Ήταν ένα στοίχημα να δέσουν όλα αυτά σε ένα σύνολο. Η «Κόκκινη Κλωστή», όμως, ο εκδοτικός οίκος, έκανε πάρα πολύ ωραία δουλειά. Ευχαριστώ θερμά την Κατερίνα Καρατζά για το μεράκι και την υπομονή της. Χρειάστηκε πολύς χρόνος και κόπος για να γίνουν αυτά τα βιβλία. Η Βαρβάρα Καρζή, επίσης, η επιμελήτρια, έκανε εξαιρετική δουλειά.

-Υπάρχει κι ένα γλωσσάρι στο τέλος του βιβλίου. Σε τι χρησιμεύει;

Το γλωσσάρι είναι το νήμα που ενώνει τα επιμέρους σχόλια. Εκεί συμπεριέλαβα βασικές πληροφορίες για τους θεσμούς και τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας της κάθε εποχής. Φυσικά η επιλογή των όρων και θεσμών που επεξηγούνται στο γλωσσάρι υπαγορεύεται από το λογοτεχνικό κείμενο. Αυτός είναι ο οδηγός μας. Δεν γράφουμε εγχειρίδιο Ιστορίας. Η άγκυρά μας στο πέλαγος της Ιστορίας είναι το ίδιο το λογοτεχνικό κείμενο.

-Η ελληνική ιστορία υπάρχει πουθενά μέσα σε αυτή την ιστορική αφήγηση που συνοδεύει τα τρία έργα;

Ρίχνουμε ματιές στο τι συνέβαινε στην Ελλάδα την εποχή του Ρομπέν, του Ροβινσώνα και του Πίτερ. Αλλά εδώ μας ενδιαφέρει περισσότερο η ευρωπαϊκή ιστορία, η μετάβαση από τον Μεσαίωνα στη Νέα Εποχή, η δόξα αλλά και το τίμημά της δόξας της Ευρώπης. Αναφέρομαι στο τίμημα που πλήρωσαν όσοι δεν ήταν με το μέρος των νικητών και των δυνατών…Τα βιβλία απευθύνονται σε παιδιά 9+ . Αλλά και σε εκπαιδευτικούς που ψάχνουν τρόπους να πούνε την  Ιστορία μέσα από ιστορίες.


ΑΡΘΡΑ

 Τα καλύτερα (Χριστουγεννιάτικα και μη) βιβλία για τις γιορτές

Από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη κυκλοφορούν τρία κλασικά βιβλία, για παιδιά από 9 ετών σε μια νέα, ελεύθερη αφήγηση από την Ελένη Σβορώνου. «Ξαναδιαβάζοντας τον Πίτερ Παν», η ιστορία του Πίτερ, αλλά ως έναν βαθμό και του ίδιου του συγγραφέα Τζ. Μ. Μπάρι, η ιστορία της παιδικής ψυχής, με τη γλύκα και την πίκρα της, με τις τρυφερές στιγμές αλλά και με την αγάπη της για τον πόλεμο, η ιστορία της εποχής που γράφτηκε ο Πίτερ Παν, της αυγής του 20ού αιώνα.