Πιαστε τους γκραφιταδες

Πιάστε τους γκραφιτάδες sΤο τρίτο βιβλίο της σειράς «Μυστήρια στην πόλη» , που έχει στόχο να γνωρίσει στα παιδιά μουσεία και χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος μέσα από περιπέτεια, παιχνίδι και γρίφους, διαδραματίζεται στην Ακρόπολη.

Ήρωες της σειράς είναι ο Πότης και η Μηλίτσα Λαγωνίκα, εγγόνια του γνωστού δημοσιογράφου αστυνομικού ρεπορτάζ Μιχάλη Λαγωνίκα. Μαζί με τον (ελαφρώς κουφό πλέον) παππού, τους γονείς τους και τον Ρεζίλη, τον σκύλο τους, βρίσκονται να εκδράμουν σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους για να αναλάβουν υποθέσεις υψηλού ρίσκου!

Στη συγκεκριμένη αποστολή, τα Λαγωνικάκια πρέπει να λύσουν το μυστήριο των … λεκέδων στην Ακρόπολη! Ποιος έχει συμφέρον να λερώσει τον Ιερό Βράχο; Και γιατί απαγορεύεται η πρόσβαση στον Παρθενώνα; Μήπως οι γκραφιτάδες της πόλης διεκδικούν το δικαίωμά τους και στα μάρμαρα των αριστουργημάτων του Φειδία;

Ένα βιβλίο για τα χρώματα στην αρχαία ελληνική τέχνη. Πλούσιες και χρωματιστές οι δραστηριότητες στο τέλος του βιβλίου.


Image 01Ανεβάστε το έργο στη σκηνή!

Και μια πρόταση για θεατρικό έργο για όλη την τάξη από την εκπαιδευτικό Κατερίνα Σωτηράκου:
(Ανεβάστηκε την άνοιξη του 2015 από την Δ’ δημοτικού της κ.Σωτηράκου).

ΣκηνΗ 1: ΑκρΟπολη αντΙ παραΛΙας.

ΑΦΗΓΗΤΡΙΑ 1: Καμιά φορά το καλοκαίρι σου τη φυλάει για το τέλος! Εκεί που νομίζεις ότι τελείωσαν οι σαραντούρες, αφού άλλωστε έχουν ανοίξει τα σχολεία κι έχεις βγάλει τσάντα, βιβλία, φόρμες και αθλητικά, να που το θερμόμετρο τρελαίνεται και ανεβαίνει βζιν στους 40. Η οικογένεια Λαγωνίκα όμως έχει προγραμματίσει αρχαιολογικό περίπατο στης Ακρόπολης τα μέρη και δεν αλλάζει τα σχέδιά της με τίποτα. Έτσι, τα δύο παιδιά, ο Πότης κι η Μηλίτσα, μαζί με τους γονείς τους, την Αλίκη και τον Βασίλη είναι έτοιμοι για ξενάγηση.

( Μπαίνει στη σκηνή η οικογένεια)

ΑΛΙΚΗ: Αχ παιδιά μου, σας, παρακαλώ, μην γκρινιάζετε! Το ξέρω ότι έχετε σκάσει από τη ζέστη, αλλά εδώ έρχονται από την άλλη άκρη του κόσμου για να δούνε την Ακρόπολη, κι εμείς να την έχουμε μέσα στα πόδια μας και να έχουμε αιώνες να πάμε; Πες κι εσύ, Βασίλη μου.

ΒΑΣΙΛΗΣ: Ναι, ναι παιδιά μου! Έχει δίκιο η μαμά σας! Βέβαια, εδώ που τα λέμε, και τι δε θα ’δινα για μια βουτιά για να δροσιστούμε κιόλας!

( Τα παιδιά βάζουν τα γέλια. Η μαμά αγριοκοιτάζει τον μπαμπά.)

ΠΟΤΗΣ: Ναι, μαμά! Καλά λέει ο μπαμπάς! Κάνε μας αυτή τη χάρη και σου υπόσχομαι ότι θα είμαι το πιο ήσυχο παιδί στην τάξη φέτος!

ΜΗΛΙΤΣΑ: (βάζει τα γέλια) Αχαχαχαχα! Ωραίο το αστείο σου, αδερφούλη! Όμως, για σκέψου! Ίσως να έχει πλάκα να ανεβούμε στην Ακρόπολη! Μπορεί να ανακαλύψουμε τίποτα ύποπτο και να χρειαστεί να λύσουμε κανένα μυστήριο! Τι Λαγωνικάκια είμαστε άλλωστε; Ώρα για περιπέτεια, λοιπόν!!

ΑΛΙΚΗ: Ουφ! (αναστενάζει η μαμά) Αμάν αυτά τα παιδιά! Θα με τρελάνουν με τις ιδέες τους! Τέλος πάντων! Έστω και για τους λάθος λόγους, πάμε Ακρόπολη!

( Η οικογένεια βγαίνει από τη σκηνή )

ΑΦΗΓΗΤΡΙΑ 2: Η οικογένεια Λαγωνίκα ξεκινά την εκδρομή της με ένα ελαφρύ και υγιεινό κολατσιό στον λόφο του Φιλοπάππου. ( θα δείξει στο κοινό μια φωτογραφία του λόφου) Ύστερα νοικιάζει ένα τετράτροχο ποδήλατο, διασχίζει τον πεζόδρομο Διονυσίου Αρεοπαγίτου (το δείχνει σε εικόνα) και συνεχίζει να ποδηλατεί μέχρι την Ακρόπολη. Κάποια στιγμή σταματούν…

( Μπαίνουν στη σκηνή η οικογένεια, ο Καλλιχρώμης με τα εργαλεία του, η κυρία με το κράνος, η ζωγράφος με το καβαλέτο-αφηγήτρια 1 και το κορίτσι με το σπρέι-αφηγήτρια 2 )

ΒΑΣΙΛΗΣ: Ποιανού ιδέα ήταν να νοικιάσουμε ποδήλατο; Δεν νιώθω τα πόδια μου…Ουφ!

ΑΛΙΚΗ: Α, Βασίλη μου! Μπορεί να ήταν κουραστικό το πετάλ, αλλά αξίζουν πολλά μπράβο στον σπουδαίο αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη, που έφτιαξε αυτό το χειροποίητο πλακόστρωτο. ( εικόνα πλακόστρωτου ) Ε; Δε συμφωνείτε, παιδιά μου;

ΜΗΛΙΤΣΑ: Ναιιι!! Μοιάζει σαν να είμαστε στο ταψί, στο λούνα πάρκ! Μου άρεσε πολύ το τράνταγμα καθώς ανεβαίναμε! Όμως, μια στιγμή. Πριν προχωρήσουμε, θα ήθελα να δω την κοπέλα που ζωγραφίζει. (πηγαίνει και στήνεται μπροστά από τη ζωγράφο)

ΠΟΤΗΣ: Αμάν βρε Μηλίτσα με τις καλλιτεχνικές σου ανησυχίες! Δε θα φτάσουμε ποτέ στην Ακρόπολη! Καλά, ας είναι! Ευκαιρία να χαζέψω τον κόσμο!

( ο Πότης βγάζει από το σακίδιο τη φωτογραφική μηχανή και τραβάει φωτογραφίες τους ανθρώπους που είναι πάνω στη σκηνή )

ΑΦΗΓΗΤΡΙΑ 2: Μετά από λίγη ώρα, αφού η Μηλίτσα έχει στηθεί για το πορτρέτο της και ο Πότης τραβάει φωτογραφίες τους περαστικούς, οι γονείς τους τους φωνάζουν για να προχωρήσουν στην είσοδο της Ακρόπολης. ( πάνω στη σκηνή θα υπάρχει μεγάλη εικόνα της Ακρόπολης με τον Παρθενώνα )

 ΣκηνΗ 2. ΠαρθενΩνας γιοκ!

ΒΑΣΙΛΗΣ: Πάντως, παιδιά μου, μου βγήκε η γλώσσα με το ποδήλατο. Άλλη φορά Κίτσος και πάλι Κίτσος. Κι ας έχει τα χρονάκια του το σαραβαλάκι μας…

ΥΠΟΠΤΟΣ 1: (απευθύνεται στην Αλίκη) Συγγνώμη, γνωρίζετε αν για πολύτεκνες οικογένειες έχουν έκπτωση; Θα ήθελα να ξέρω, αν και τα παιδάκια μου είναι ακόμη μωρά!

ΑΛΙΚΗ: Δυστυχώς δε γνωρίζω, κυρία μου. Κι εμείς πρώτη φορά επισκεπτόμαστε τον Ιερό Βράχο.

ΥΠΟΠΤΟΣ 1: Αχ τι κρίμα! Τώρα ποιος ξέρει πόσο θα πληρώσω. Ελπίζω να μην είναι πολύ ακριβό το εισιτήριο. Σας ευχαριστώ πάντως! ( αποχωρεί από τη σκηνή )

ΑΦΗΓΗΤΡΙΑ 1: Η μαμά Αλίκη αρχίζει την ξενάγηση από τα Προπύλαια. (δείχνει εικόνα) Εξηγεί στα παιδιά ότι είναι η μεγαλόπρεπη πύλη στον Ιερό Βράχο, ένα πραγματικό αρχιτεκτονικό αριστούργημα. Έπειτα, αναφέρεται στον ναό της Απτέρου Νίκης, την οποία οι Αθηναίοι τη φαντάζονταν χωρίς φτερά, για να μην εγκαταλείπει ποτέ την πόλη. (δείχνει εικόνα) Ξαφνικά, τα δύο Λαγωνικάκια βλέπουν κινητοποίηση στον Παρθενώνα. (αποχωρεί η αφηγήτρια)

ΠΟΤΗΣ: Μαμά, μπαμπά! Ελάτε να δείτε! Υπάρχουν παντού αστυνομικοί!

ΒΑΣΙΛΗΣ: Μα, τι συμβαίνει; Γιατί τόση πολλή αστυνομία; Άραγε να έγινε καμιά κλοπή;

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ: Παρακαλώ, μην πλησιάζετε για λόγους ασφαλείας.

ΑΛΙΚΗ: Δηλαδή, δε θα δούμε τον Παρθενώνα;

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ: Να τος, κυρία μου. (δείχνει τον Παρθενώνα) Απλώς μην πλησιάζετε.

ΑΛΙΚΗ: Μα θέλω να δείξω στα παιδιά μου τις εντάσεις στους κίονες!

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ: Μια χαρά φαίνονται κι από μακριά, κυρία μου! Σας παρακαλώ, σας παρακαλώ!

ΒΑΣΙΛΗΣ: Καλά σου λέει ο αστυνομικός, Αλίκη μου. Θα έχουν τους λόγους τους. Έλα, πάμε στο Ερέχθειο να δούνε τα παιδιά τις Καρυάτιδες. (εικόνα του Ερέχθειου)

(πηγαίνουν στο πίσω μέρος της σκηνής)

ΑΦΗΓΗΤΡΙΑ 2: Στο μεταξύ ο Πότης κι η Μηλίτσα πετάνε από τη χαρά τους. Έχουν υπόθεση στα χέρια τους. Τυχαία ανακάλυψαν ένα τενεκεδάκι με πιτσιλιές κίτρινης μπογιάς και πρέπει να βρουν τι συμβαίνει, αλλιώς θα χάσουν τον τίτλο των σπουδαίων λαγωνικών.

ΜΗΛΙΤΣΑ: Έγινε καμία κλοπή, κύριε;

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ: Όχι ακριβώς! (σκύβει στη Μηλίτσα) Κάτι χειρότερο! Βανδαλισμός! Ένας τρελός καταστρέφει τα μνημεία. Ρίχνει μπογιά. Μιλάμε για τρέλα… (κάνει κίνηση με το χέρι)

ΜΗΛΙΤΣΑ: Μα πού είναι; Δε βλέπω μπογιές. (την ίδια στιγμή ο Πότης κοιτάζει με τα κιάλια τον Παρθενώνα)

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ: Δεν μπορώ να σου πω περισσότερα. Βρισκόμαστε στη διαδικασία έρευνας για την εύρεση του ενόχου.

ΠΟΤΗΣ: Μηλίτσα, έλα να σου πω! Ανακάλυψα ίχνη του εγκλήματος. Με τα super κιάλια μου παρατήρησα ίχνη από μπλε και κόκκινο χρώμα πάνω στα μάρμαρα του Παρθενώνα.

ΜΗΛΙΤΣΑ: Αλήθεια λες; Α! για κοίτα εδώ! (δείχνει το πάτωμα) Υπάρχουν κηλίδες από κίτρινο, μπλε και κόκκινο! Εδώ έχω και το τενεκεδάκι με την μπογιά που βρήκαμε στα Προπύλαια. Νομίζω ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στη λύση του μυστηρίου!

( Τα παιδιά χαμογελούν με ικανοποίηση. Βγαίνει στη σκηνή η αφηγήτρια 1 )

ΑΦΗΓΗΤΡΙΑ 1: Τα δύο Λαγωνικάκια βγάζουν τα σημειωματάριά τους και τη φωτογραφική μηχανή, όπου αμέσως αναγνωρίζουν γνωστά πρόσωπα στις φωτογραφίες που είχε τραβήξει νωρίτερα ο Πότης στον πεζόδρομο Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Στο μεταξύ, δύο δίδυμα αγόρια, Ελληνογερμανάκια, πλησιάζουν τα αδέλφια για να μάθουν τι συμβαίνει.

( Μπαίνουν στη σκηνή τα δίδυμα )

ΟΥΛΕ: Γεια σας! Με λένε Ούλε κι από εδώ είναι ο δίδυμος αδελφός μου ο Μάγκνους. Σας είδαμε και πιο πριν στην είσοδο της Ακρόπολης. Τι ψάχνετε με τόση αγωνία;

ΜΗΛΙΤΣΑ: Γεια σας παιδιά! Προσπαθούμε να ανακαλύψουμε ποιος είναι ο γκραφιτάς που βάφει με μπογιές τον Παρθενώνα.

ΜΑΓΚΝΟΥΣ: Ποπο! Σοβαρά μιλάτε; Συμβαίνει κάτι τέτοιο κι εμείς καθόμαστε; Είμαστε από νωρίς εδώ με τους γονείς μας αλλά δεν προσέξαμε τίποτα!

ΠΟΤΗΣ: Ωραία, λοιπόν! Ώρα για δράση, φίλοι μου!

( Τα τέσσερα παιδιά πηγαίνουν στο πίσω μέρος της σκηνής και βγαίνει η αφηγήτρια 2 )

ΣκηνΗ 3. Ολοι Υποπτοι.

ΑΦΗΓΗΤΡΙΑ 2: Αμέσως, ο Πότης βάζει τον Ούλε και τον Μάγκνους στο κόλπο. Οι δυο τους θα φυλάνε τσίλιες και θα παρακολουθούν ποιος βγαίνει από την Ακρόπολη. ( τα δίδυμα κρύβονται σε ένα μέρος της σκηνής ώστε να μη φαίνονται στο κοινό )

ΑΦΗΓΗΤΡΙΑ 1: Μετά από λίγο, ο Πότης ρίχνει μια τρεχάλα, περνώντας αστραπιαία ανάμεσα από τους αστυνομικούς και στέκεται στην απαγορευμένη περιοχή. Γύρω του μαζεύεται κόσμος ενώ οι γονείς του, που βρίσκονται στο σημείο, κοιτάζουν έντρομοι τα κατορθώματα του γιου τους.

ΑΛΙΚΗ: Πάναγιά μου, τι έχει πάθει αυτό το παιδί σήμερα; (κάνει τον σταυρό της)

ΠΟΤΗΣ: Με συγχωρείτε, απλώς θα ήθελα την προσοχή σας. Ο ένοχος πιάστηκε στη φάκα. Αυτός που καταστρέφει την Ακρόπολη, πετώντας μπογιές! Ένας επικίνδυνος γκραφιτάς!

ΥΠΟΠΤΟΣ 1: Μα τι είναι αυτά που λες νεαρέ μου; Ποιος είναι ο ένοχος;

ΠΟΤΗΣ: Θα μπορούσατε κι εσείς, κυρία μου, που νωρίτερα προσπαθήσατε να κλέψετε λιγάκι το ταμείο.

ΥΠΟΠΤΟΣ 1: Μα πώς τολμάς να με κατηγορείς; Δεν έχεις αποδείξεις ότι έκανα κάτι τέτοιο εγώ, μια σοβαρή κυρία! ( δείχνει νευριασμένη )

ΥΠΟΠΤΟΣ 2: Δίκιο έχει η κυρία, νεαρέ. Δεν έχεις το δικαίωμα να κατηγορείς κάποιον χωρίς στοιχεία.

ΠΟΤΗΣ: Μα! Εγώ έκανα την έρευνά μου και ειδικά εσείς που είστε και ζωφράφος θα μπορούσατε να είστε… (τον διακόπτουν τα δίδυμα που μπαίνουν στη σκηνή μαζί με τον καθηγητή Καλλιχρώμη)

ΜΑΓΚΝΟΥΣ: Έι, Πότη! Κοίτα ποιον βρήκα!

ΟΥΛΕ: Εγώ τον βρήκα πίσω από το δέντρο να κρυφοκοιτάζει τον Παρθενώνα.

ΜΑΓΚΝΟΥΣ: Όχι, εγώ τον βρήκα! (σπρώχνει ελαφρά τον αδερφό του) Μη λες ψέματα, brother! Εγώ τον ανακάλυψα πρώτος.

ΜΗΛΙΤΣΑ: Ααα! Μάλιστα! Βρήκαμε τον ένοχο! Αυτός είναι. Ο κύριος αυτός κουβαλά μαζί του πινέλα και μπογιές, φωτογραφίζει με τηλεφακό την Ακρόπολη, ενώ τα ρούχα του έχουν ακριβώς τα χρώματα που βρέθηκαν στον Παρθενώνα και υπάρχουν τριγύρω στο έδαφος.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ: Παναγιώτη Καλλιχρώμη, πάλι εσύ; Θες να φας κι άλλα χρονάκια στη στενή;

ΚΑΛΛΙΧΡΩΜΗΣ – Σβορώνου Ελένη : ………..

ΠΟΤΗΣ: Οχ, αυτός δεν ξέρω αν είναι για τη στενή ή για το τρελοκομείο!

ΑΛΙΚΗ: Μα τι λες αγόρι μου; Ο κύριος είναι αληθινός καλλιτέχνης.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ: Κυρία μου, ο καθηγητής Καλλιχρώμης έχει δουλειά τώρα. Θα διακοσμήσει μια φυλακή στα χρώματα της Ακρόπολης!

(Αποχωρούν από τη σκηνή. Μένει μόνο η οικογένεια και τα δίδυμα)

ΒΑΣΙΛΗΣ: Τελικά αυτός ο Καλλιχρώμης έχει πολλές γνώσεις!

ΜΗΛΙΤΣΑ: Αχ! Πόσο λυπάμαι! Θα μου άρεσε να δω τα σχέδιά του για τη χρωματιστή Ακρόπολη.

ΠΟΤΗΣ:(βάζει τον δείκτη στα χείλη)Σουτ!! Θέλεις να πας να του κάνεις παρέα στη φυλακή;

ΜΗΛΙΤΣΑ: Καλά, ας μην είχα βρει τις πιτσιλιές στο έδαφος και σου έλεγα εγώ…

ΠΟΤΗΣ: Ας μην ανακάλυπτα τα χρώματα στον Παρθενώνα και σου έλεγα εγώ…

ΜΑΓΚΝΟΥΣ-ΟΥΛΕ: Ας μη βρίσκαμε τον ένοχο και σας λέγαμε εμείς τι λαγωνικά θα ήσασταν!! ( Γέλια από όλους )

ΑΦΗΓΗΤΡΙΑ 1: Και τώρα που πιάσαμε τον ένοχο κι έχουμε τα κεφάλια μας ήσυχα, πάμε να τραγουδήσουμε για να χαρούν κι οι γονείς μας.

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: «Μια νέα αρχή».


Σχετική συνέντευξη:

«Στην Ελλάδα γράφουμε το δικό μας παραμύθι ενηλικίωσης» (fractalart.gr)


Biblionet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s