Πρασινος Πυρετος


Τέσσερις έφηβοι πάσχουν από μια σπάνια αλλεργία: τη SOKIN.
Βγάζουν σπιθουράκια, καντήλες και φλύκταινες όταν παραβιάζεται ένας νόμος.
Ιδίως όταν η παρανομία βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον γύρω τους. Κανένας τους δε διάλεξε να είναι ένα “βαρόμετρο εφαρμογής των νόμων”!
Υποφέρουν.
Μόνη γιατρειά είναι το φάρμακο AntiSOKIN.
Ένα φάρμακο που πωλείται στα φαρμακεία και στα βιβλιοπωλεία.
Βγαίνει σε ταμπλέτες, σιρόπι και βιβλίο!
Είναι ο ανά χείρας οδηγός δράσης.
Οι τέσσερις φίλοι ακολουθούν τις οδηγίες άλλοτε κατά γράμμα και άλλοτε αυτοσχεδιάζοντας. Και το διασκεδάζουν.
Ζήσε μαζί τους την περιπέτεια.
Όπλα σας είναι μια σειρά από τρόπους κινητοποίησης που έχουμε όλοι οι πολίτες στη διάθεσή μας και δεν τους γνωρίζουμε.
Όπλα απολύτως νόμιμα και αποτελεσματικά.
Εξολοθρεύουν δύο εχθρούς: την αδιαφορία και την παρανομία.

 

 

 

 

 

 

 

 


Αγαπητοί φίλοι της εκπαίδευσης,

Αν ασχοληθείτε φέτος με τον ενεργό πολίτη, το “μαθαίνω να ασκώ τα δικαιώματά μου” ή αν ψάχνετε τρόπους να ανανεώσετε το ενδιαφέρον των μαθητών σας για το μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής…
Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε τι κάνει ο Συνήγορος του Πολίτη, τι το Συμβούλιο Νέων του Δήμου και πώς μπορείτε να ασκείτε έλεγχο στους βουλευτές μας, εσείς και οι μαθητές σας, το βιβλιαράκι αυτό μπορεί να σας είναι χρήσιμο.
Κόμικς, το μισό, σύντομα κείμενα πληροφόρησης το άλλο μισό.
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε βοήθεια ή δράση “ζωντανέματος” του βιβλίου.
Καλή μας δύναμη, καλή μας όρεξη και φέτος για δυναμικά σχολικά προγράμματα.

 

 

 

Ένα βιβλίο για εφήβους και νέους. Ένα κόμικς αλλά και ένας οδηγός τσέπης για να διεκδικείς όμορφα και σωστά την εφαρμογή των νόμων για το περιβάλλον. Και μην φανταστείτε ότι μιλάμε για την προστασία των τροπικών δασών ή την προστασία από την κλιματική αλλαγή. Μιλάμε για το περιβάλλον της γειτονιάς. Εξηγεί η συγγραφέας Ελένη Σβορώνου.

Mιλάμε γι αυτό που συμβαίνει έξω από το σπίτι μας και που το βλέπουμε, συχνά, παθητικά, μελαγχολικά να αλλάζει, προς το χειρότερο, και δεν ξέρουμε από πού να αρχίσουμε για να αντιδράσουμε. Μια παρέα νεαρών, αγοριών και κοριτσιών, πάσχει από μία σπάνια αλλεργία. Λέγεται SOKIN. Τα αρχικά από το “Spyrakia vgazo Otan Katapatontai oI Nomoi gia ten prostasia tou perivallontos”. Τους πιάνει αναφυλαξία δηλαδή όταν βλέπουν την αδικία που περνά απαρατήρητη και ατιμώρητη. Οπότε η ιστορία αυτή εξελίσσεται σε κόμικς. Ο Θανάσης Πέτρου έχει βάλει όλο του το ταλέντο και έχει δώσει ένα δυναμικό τόνο στην ιστορία. Το κόμικς και το graphic novel ταιριάζει στην ηλικία των αναγνωστών στους οποίους απευθύνεται ο Πράσινος Πυρετός.
28Νοεμβρίου 2017


Κάποιοι σας ζητούν κύριε Δήμαρχε, κύριε Υπουργέ, κύριε Βουλευτά…!

 

 


Μα γιατί κόβετε τα δένδρα;
Ή Πράσινος πυρετός στην τάξη

Με τους μαθητές Στ’ δημοτικού του 50ου Δ.Σ. Πατρών.

 


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ – ΚΡΙΤΙΚΗ


Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία για νέους (Πράσινος πυρετός)
από τη Γιώτα Κεφαλά

Η Ελένη Σβορώνου πρωτοτυπεί στο τελευταίο βιβλίο της συνδυάζοντας το κόμικ με έναν οδηγό επιβίωσης ενάντια στην παρανομία και την καταπάτηση της νομοθεσίας αναφορικά με το περιβάλλον.

Τέσσερις έφηβοι πάσχουν από μια σπάνια αλλεργία: τη SOKIN. Είναι η φυσική αντίδραση τους, όταν διαπιστώνουν ότι η παρανομία βλάπτει το περιβάλλον. Δηλαδή βγάζουν σπιθουράκια, καντήλες και φλύκταινες όταν παραβιάζεται ένας νόμος. Μόνη θεραπεία γι αυτούς είναι το φάρμακο AntiSOKIN. Ένα φάρμακο που πωλείται στα φαρμακεία και στα βιβλιοπωλεία. Βγαίνει σε ταμπλέτες, σιρόπι και βιβλίο και έχει ενδείξεις, συγκεκριμένη δοσολογία καθώς και αντενδείξεις.

Η τυχαία γνωριμία τους θα τους οδηγήσει σε ένα αγώνα ενάντια στο μπάζωμα ενός ρέματος και με αφορμή αυτό το θέμα η συγγραφέας θα μας δώσει πολύτιμες πληροφορίες για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να δράσει ένας υπεύθυνος πολίτης – ακόμη και από αυτή την ηλικία, την εφηβική, ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την ασυδοσία.

Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτή , η γεμάτη ευαισθησίες, περιβαλλοντική παρέα κλιμακώνει τη δράση της έναντι της καταπάτησης των νόμων και σε κάθε κεφάλαιο η συγγραφέας προσθέτει πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορεί να δράσει κανείς, ξεκινώντας από πολύ απλά πράγματα. Από το να απαιτήσει να ενημερωθεί από τα αρμόδια όργανα μέχρι να γράψει μια επιστολή σε μια εφημερίδα ή να ζητήσει τη βοήθεια του Συνηγόρου του Πολίτη. Παράλληλα, δίνονται πληροφορίες για ιστότοπους στους οποίους μπορεί να ενημερωθεί ο πολίτης για ποικίλα θέματα (από τις ιστοσελίδες των περιβαλλοντικών οργανώσεων μέχρι την ιστοσελίδα της Βουλής), ενώ στο παράρτημα του βιβλίου παρουσιάζονται και συγκεκριμένες υποθέσεις τις οποίες κέρδισαν οι πολίτες μετά από την έντονη κινητοποίηση τους. Τέλος, στο Γλωσσάρι παρουσιάζονται όλοι οι όροι που συναντά κανείς κατά την ανάγνωση του βιβλίου (όπως Συνήγορος του πολίτη, Συμβούλιο τη Επικρατείας κτλ).

Πολύ ωραία η ασπρόμαυρη εικονογράφηση του βιβλίου από το Θανάση Πέτρου, που αναδεικνύει τα λεγόμενα των εφήβων. Η συγγραφέας χρησιμοποιεί γλώσσα απλή, σαφή και εύληπτη από το νεανικό κοινό, χωρίς όμως να κάνει γλωσσικές εκπτώσεις. Οι χαρακτήρες των εφήβων είναι ξεκάθαροι – με ιδιαίτερο το χαρακτήρα του Κύπριου εφήβου που μιλά την κυπριακή διάλεκτο και οδηγεί σε διαρκείς ερωτήσεις τους συνομιλητές του σχετικά με τα λεγόμενα του!

Το βιβλίο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένας πολύτιμος οδηγός στο έργο των εκπαιδευτικών που ασχολούνται με την Περιβαλλοντική Αγωγή , σε προγράμματα Γυμνασίου αλλά και Λυκείου, καθώς και στο μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής, τόσο στο Δημοτικό όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ο τρόπος με τον οποίο είναι δομημένο το βιβλίο βοηθά και τον πιο αδαή αναγνώστη να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αναλάβει δράση και να στραφεί στην πολιτεία διεκδικώντας τα αυτονόητα: το σεβασμό στο περιβάλλον και τη φύση.

Διαβάστε τον «Πράσινο πυρετό»! Μπορεί η δράση του να είναι κολλητική και να συμβάλει στην άμεση ενεργοποίηση μας!

(Μέρος των εσόδων από την πώληση κάθε αντιτύπου του βιβλίου διατίθεται για την υποστήριξη του έργου του WWF Ελλάς.)


ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Οι μαθητές κολλάνε Πράσινο Πυρετό

Μαθητές της Ευαγγελικής Σχολής Νέας Σμύρνης και του 1ου Δ.Σ. Ν.Ιωνίας δημιουργούν…

ΜΑΘΗΜΑ: Ν.Ε. ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ (ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2017-18)
ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ: Β2 (Δημήτρης Κασιμάτης)

Εργασία 1η
Διαφορετικός Τίτλος: «Πώς μπορούμε όλοι να σώσουμε το περιβάλλον!»

Διάλεξα αυτόν τον τίτλο γιατί παράλληλα με την εξέλιξη του βιβλίου η συγγραφέας μιλούσε για τα πολιτικά μέσα που έχει ένας πολίτης στη διάθεσή του και πώς μπορεί να τα χρησιμοποιήσει προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Εργασία 2η
Τραγούδι (σε ρυθμό ραπ)

Πηγαίνω σ’ ένα ρέμα, για να χαλαρώσω,
όμως συναντάω έναν τύπο με μπουλντόζα.
Τού λέω «Έ… τι κάνεις άνθρωπε εδώ πέρα;»
και εκείνος μου απαντάει “αντιπλημμυρικά έργα”.
Τηλεφώνημα στον Δήμο κάνω για να μάθω,
μα εκείνοι μου απαντάνε μικρός είμαι, για να ξέρω.
Εγώ όμως επιμένω και στέλνω επιστολή
μα πάλι δυστυχώς δεν μου απάντησε κανείς.
Ζητώ βοήθεια απ’ το Συνήγορο του Πολίτη
και νιώθω ότι κάτι φαίνεται πως θα γίνει.
Κάνω εκστρατεία και μαζεύω υπογραφές,
αλλά έως τώρα μόνο δέκα από αυτές!
Επιτέλους μελετάνε και την επιστολή
και στο συμβούλιο νέων ο δήμος με προσκαλεί!
Με τα επιχειρήματά μου πειστήκανε αυτοί
Και να που τώρα φεύγουν οι μπουλντόζες από εκεί!
Απίστευτο! Και όμως με όπλο μου το νόμο και την επιμονή
κατάφερα να σώσω το ρέμα απ’ την καταστροφή!

Εργασία 9η
Ένα διαφορετικό τέλος

Καθώς ο Σάκης, ο Φοίβος, η Λυδία και η Κούλα περπατάνε στο Μεγάλο Ρέμα, βλέπουν έναν καραφλό κύριο. Μοιάζει με τον κύριο στη φωτογραφία του Φοίβου, που τα παιδιά πίστευαν πως ηγούνταν των αντιπλημμυρικών έργων. Πηγαίνουν να τού τα “ψάλουν” ένα χεράκι.
Μετά από συζήτηση πολλής ώρας μαθαίνουν πως όχι μόνο δεν είχε ανάμειξη στα αντιπλημμυρικά έργα, αλλά ήταν και εναντίον τους. Επίσης τούς ενημερώνει για τη δική του δράση για την προστασία του Μεγάλου Ρέματος και ότι είναι μέλος της WWF Ελλάς. Τους μιλάει για το έργο του και τα παιδιά ενθουσιάζονται και γίνονται και αυτά εθελοντές της WWF.
Όλα πήγαν ρολόι. Τα παιδιά γιατρεύτηκαν από το SOKIN, το Μεγάλο Ρέμα προστατεύτηκε και ο Δήμος κατασκεύασε τα αντιπλημμυρικά έργα με φυσικές μεθόδους!!


Ο Πράσινος Πυρετός”…στο σχολείο μας

Την Τετάρτη 17-1-2018 επισκέφτηκε το σχολείο μας και συγκεκριμένα την  Δ΄1  τάξη η κα Ελένη Σβορώνου,  υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της WWF και  πολυγραφότατη συγγραφέας , για να μας παρουσιάσει  το νέο της βιβλίο με τίτλο «Πράσινος Πυρετός» – Ένας Οδηγός Επιβίωσης για Αλλεργικούς στην Καταπάτηση των Νόμων Για Το Περιβάλλον, Εκδόσεις Πατάκης .Μέρος των εσόδων από την πώληση κάθε αντίτυπου του βιβλίου διατίθεται για την υποστήριξη του έργου της WWF Ελλάς.


Το βιβλίο – κόμικς το μισό και σύντομο κείμενο πληροφόρησης το άλλο μισό,  μας μιλάει για τον ενεργό πολίτη και τους τρόπους που μπορεί να δράσει ο καθένας μας απέναντι σε μια περιβαλλοντική αδικία-παρανομία. Γνωρίζει στα παιδιά τι κάνει ο Συνήγορος του Πολίτη, τι το Συμβούλιο Νέων του Δήμου και πώς μπορούμε  να ασκήσουμε έλεγχο  ακόμα και στους ίδιους τους βουλευτές μας.

Όταν βέβαια μιλάμε για την κ. Σβορώνου,  η έννοια της παρουσίασης ενός βιβλίου παύει να έχει τη συμβατική της ερμηνεία. Ένα άτομο χαρισματικό , όπως είναι  η ίδια, παρουσιάζει τα βιβλία της με έναν ιδιαίτερο παιγνιώδη, θεατρικό, ευρηματικά και διασκεδαστικό τρόπο. Μικροί και μεγάλοι συμμετέχουν ενεργά και διασκεδάζουν μαθαίνοντας.

Βεβαίως η επίσκεψή της  και  το θέμα του  βιβλίου  εντάσσονται στο περιβαλλοντικό  πρόγραμμα που εκπονεί φέτος η Δ΄1 τάξη με θέμα το περιβάλλον, τον εαυτό μας και τους άλλους σε μια αλληλεξάρτηση. Το συγκεκριμένο θέμα της καταστροφής ενός πάρκου με δέντρα έρχεται σε απόλυτη συνάφεια με τα δύο δίκτυα που η τάξη μας  έχει ενταχθεί : το Διεθνές Θεματικό Δίκτυο «Μαθαίνω για τα Δάση» και το Εθνικό  Θεματικό Δίκτυο «Οι Πράσινες Γωνιές της Γειτονιάς μου».

Ευχαριστώ πολύ την κα Σβορώνου για το υπέροχο εργαστήριο που δημιούργησε χωρίς διδακτισμό- μόνο με χαρούμενη ζεστή διάθεση, οδήγησε  τους μαθητές/τριες να καταλάβουν πόσο απαραίτητο είναι  να γίνουμε όλοι ενεργοί πολίτες για να υπάρχει συνέχεια για όλον τον πλανήτη και τους κατοίκους του: ανθρώπους, ζώα και φυτά!Βασιλική Στρατάκη

Πηγή: 1ο Δημοτικό Σχολείο Ν.Ιωνίας


«Νοιάζομαι και Δρω»

Στα πλαίσια του προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω», που συνεχίζει και εφέτος το σχολείο μας και με αφορμή το βιβλίο «Πράσινος Πυρετός» της Ελένης Σβορώνου, καλέσαμε την συγγραφέα στον Όμιλο Ρητορικής Τέχνης, Θεατρικού Παιχνιδιού και Δημιουργικής Γραφής του σχολείου μας, για να μιλήσουμε για τον ενεργό πολίτη. Με δύο λόγια … ήταν το πιο επιτυχημένο βιωματικό εργαστήριο, που έχω παρακολουθήσει !!! Μέσα από ένα άρτια οργανωμένο σχέδιο δράσης, που περιλάμβανε χρήση θεατρικών τεχνικών, ρητορικές ασκήσεις και ένα υπέροχο παιχνίδι ρόλου στο τέλος σχετικά με τα ρέματα που πλημμυρίζουν, παίξαμε κι εμείς μαζί με τους μαθητές, προβληματιστήκαμε, συζητήσαμε και κατανοήσαμε σε βάθος την έννοια του ενεργού πολίτη. Τα παιδιά με αμείωτο ενδιαφέρον σε όλη τη διάρκεια των δράσεων, εκφράστηκαν με τον πιο δημιουργικό και έξυπνο τρόπο και παρουσίασαν πτυχές του θέματος με ιδιαίτερη ευαισθησία και διεισδυτική ματιά συνεργαζόμενοι σε ομάδες. Όταν έληξε ο χρόνος, στις 3.00 μ.μ., όλοι θέλαμε να μείνουμε και να συνεχίσουμε… Ελένη Σβορώνου πολλά πολλά «ευχαριστώ» για τη χαρά της μάθησης που μάς πρόσφερες και προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας μας στο Πρότυπο Γυμνάσιο της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης!

Πηγή:
Πρότυπο Γυμνάσιο της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης (fb Ελένη Γκόνου)


Ένας οδηγός επιβίωσης για αλλεργικούς στην καταπάτηση των νόμων για το περιβάλλον

Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχθήκαμε σήμερα την αγαπημένη μας συγγραφέα, κα Ελένη Σβορώνου, στο Σχολείο μας.
Τη συμπαθώ ιδιαίτερα αυτή τη γυναίκα, γιατί έχει βλέμμα καθαρό και κρύβει ένα παιδί μέσα της.
Πάντα μου άρεσαν αυτοί οι άνθρωποι γιατί ξέρω καλά, κι αυτό είναι που πάντα ζητώ, ότι σέβονται και αγαπούν πολύ τα παιδιά . Είναι η γυναίκα που μεγάλωσε ακούγοντας όμορφα παραμύθια από τη μητέρα της λέγοντας ότι αυτή είναι μια στιγμή τρυφερότητας αφού έχεις τον γονιό αποκλειστικά δικός σου.

Με το βιβλίο της “Πράσινος Πυρετός” ασχολήθηκαν σήμερα οι μαθητές των τάξεων Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ σε τέσσερα εργαστήρια γεμάτα κέφι, αγάπη, θεατρικό παιχνίδι και πολύ πολύ εθελοντισμό και ενεργό πολιτειότητα….Περισσότερα

Πηγή: 2ο Δημοτικό Σχολείο Αλιάρτου


4ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης

This slideshow requires JavaScript.


Δελτίο Τύπου


Biblionet

Advertisements