Σκοραροντας στον Σκορπιο

«Τι δουλειά έχει μία Θεολόγος με το ποδόσφαιρο, μου λέτε σας παρακαλώ; Εντάξει, η μπάλα είναι θεά, αλλά μην το παρατραβάμε. Συνέβη λοιπόν στο σχολείο μας το ανήκουστο. Να προκηρύσσει η Θεολόγος μας πρωτάθλημα για όλα τα σχολεία της γειτονιάς. Ένα πρωτάθλημα ειρήνης, λέει, για να συσφίξουμε τις σχέσεις μας, λέει, που έχουμε αποξενωθεί και δε νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλο, λέει, και κάτι τέτοια. Με συγχωρείτε, αν δεν παίξεις για να τους πάρεις τα σώβρακα, τότε γιατί παίζεις; Αν θες ειρήνες και αγάπες, κάνε μπαλέτο, χόκεϊ στον πάγο ή ελληνικούς χορούς, έστω, αλλά ποδόσφαιρο κυρία Θεολόγος μας; Και που να δείτε που τσίμπησαν και οι διευθυντές, και οι καθηγητές, και ο Δήμος και ο παπάς της ενορίας, ακόμη και χορηγοί, και κυκλοφορούν όλοι με τα κασκόλ και τα σημαιάκια του πρωταθλήματος. Τοπικοί Ολυμπιακοί Αγώνες Ποδοσφαίρου, κανονικά.

Και σα να μην έφτανε που θα πρέπει να παίξω τώρα με το σταυρό στο χέρι, έχω κι άλλο πρόβλημα. Πάσχω από ένα σπάνιο σύνδρομο, όπου μετά από κάθε γκολ, κάθε ιδιαίτερα καλή μπαλιά μου, μετά ακριβώς από τις επευφημίες της κερκίδας, ωπ, παθαίνω κοκομπλόκ. Κοκαλώνω. Κι όταν καταφέρνω να πάρω πάλι τα πόδια μου, τα θαλασσώνω. Ίσως φταίει το οικογενειακό μας μότο: «δεν είναι αυτά για μας». Δηλαδή τις επιτυχίες στη ζωή. Είμαστε φτιαγμένοι, λέει η μάνα μου, για να είμαστε μέσος όρος. Τώρα αν σας πω ότι με λένε Κώστα Παπαδόπουλο, δε θα της δώσετε δίκιο;

skorarontas-skor-pio-%ce%b5%ce%be%cf%8e%cf%86%cf%85%ce%bb%ce%bb%ce%bf-backΜόνο ο Πελέ μου με καταλαβαίνει, η μπάλα που μου έχει κάνει δώρο ο θείος μου. Ο φιλαράκος μου. Μόνο εκείνος βάζει στα πόδια μου φτερά και στα μυαλά μου φρένο, όταν αρχίζουν την τρεχάλα προς άγνωστες κατευθύνσεις.

Αλλά κατάφερα να χάσω τον Πελέ. Και το ανήκουστο πρωτάθλημα πλησιάζει και πρέπει να παίξω μπάλα κι ο Πελέ άφαντος και τέλος πάντων ο Θεός με σπρώχνει στη σέντρα κι άντε να τα βγάλω πέρα.

Πιάστε κερκίδα. Αρχίζει το ματς».

Μια ιστορία για τη μπάλα που γυρίζει: την ίδια τη ζωή, τα σκαμπανεβάσματά της και το αντικαθρέφτισμά της στο ποδόσφαιρο.


ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ

Τα Βραβεία Βιβλίου δημιουργήθηκαν από τα Public για να δώσουν «βήμα» στο αναγνωστικό κοινό ώστε να αναδείξει τα αγαπημένα του βιβλία για τη χρονιά που μας πέρασε (2017) αλλά και το αγαπημένο του ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο.

O καθένας από εμάς ανάλογα με το τι βιβλία διαβάζει μπορεί να ψηφίσει μέσα από δέκα διαφορετικές κατηγορίες και επιπλέον αυτή του ανεξάρτητου βιβλιοπωλείου. Η διαδικασία της ψηφοφορίας, πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσα από το παρόν microsite και ολοκληρώνεται σε δύο φάσεις….Περισσότερα


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Σκοράροντας στον Σκορπιό, του Γιώργου Κιούση (Presspublica)

 

 

Η συγγραφέας Ελένη Σβορώνου μιλά στο Livemedia. Ένα αγόρι που αγαπάει το ποδόσφαιρο τόσο, που μιλάει με την αγαπημένη του μπάλα, τον «Πελέ».

 


ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Στάση Δημοτικό! (Σκοράροντας στον Σκορπιό)

…η Ελένη Σβορώνου μας χαρίζει μια δυνατή ιστορία γεμάτη μπάλα και δράση. Μια ιστορία γεμάτη κίνηση και τρίπλες, σαν να βλέπουμε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Από τη μία ζητωκραυγάζουμε και πανηγυρίζουμε μαζί με τον ήρωά μας και, από την άλλη, αγωνιούμε και συμμεριζόμαστε τους φόβους και τις ανησυχίες του…ΠερισσότεραBiblionet

Advertisements