Τα δεκατρια φτερνισματα

Μυστήρια στην πόλη - Τα δεκατρία φτερνίσματαΤο δεύτερο βιβλίο της σειράς «Μυστήρια στην πόλη» , που έχει στόχο να γνωρίσει στα παιδιά μουσεία και χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος μέσα από περιπέτεια, παιχνίδι και γρίφους, διαδραματίζεται στο Βυζαντινό Μνημείο της Θεσσαλονίκης (Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού).

Ήρωες της σειράς είναι ο Πότης και η Μηλίτσα Λαγωνίκα, εγγόνια του γνωστού δημοσιογράφου αστυνομικού ρεπορτάζ Μιχάλη Λαγωνίκα. Μαζί με τον (ελαφρώς κουφό πλέον) παππού, τους γονείς τους και τον Ρεζίλη, τον σκύλο τους, βρίσκονται να εκδράμουν σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους για να αναλάβουν υποθέσεις υψηλού ρίσκου!

Στο συγκεκριμένο μουσείο, τα δυο αδέλφια πρέπει να βρούνε τι απειλεί να καταστρέψει ένα σημαντικό γεγονός: την ξενάγηση επισήμων από τον διάσημο καθηγητή βυζαντινής αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Το ωράριο λειτουργίας του μουσείου έχει τροποποιηθεί προκειμένου να γίνουν οι προετοιμασίες και όλα να λειτουργήσουν ρολόι την μεγάλη μέρα. Μόλις που πρόλαβαν να επισκεφθούν το μουσείο, η οικογένεια Λαγωνίκα. Αλλά στη σύντομη αυτή επίσκεψη, τα αδέρφια θα αρχίσουν να οσμίζονται και να ακούνε το έγκλημα! Περίεργες μυρωδιές και ασυνήθιστοι ήχοι στην αίθουσα με το «τριλίνιο», στη βιτρίνα με εκθέματα γυναικείου καλλωπισμού και στην αίθουσα για τα βυζαντινά κάστρα. Κάτι τρέχει, κάτι μπορεί να τινάξει τα σχέδια για την άψογη ξενάγηση στον αέρα. Κι οι μόνοι που μπορούν να κάνουν κάτι γι αυτό είναι τα Λαγωνικάκια!

Με αφορμή τα βιβλία, μπορείτε να πάρετε, με τα παιδιά, μια γεύση από τη καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο, από τις αντιλήψεις των Βυζαντινών για τις ανθρώπινες αδυναμίες, αλλά και να συζητήσετε για τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Στο πίσω μέρος του βιβλίου προτείνονται δραστηριότητες που θα διασκεδάσουν τα παιδιά και θα δημιουργήσουν ένα επιπλέον κίνητρο να επισκεφθούν το μουσείο.

Μπορείτε, επίσης, να αξιοποιήσετε τις όμορφες εικόνες της Νίκης Λεωνίδου για να παίξετε παιχνίδια μυθοπολασίας και δημιουργικής γραφής. Όπως το παρακάτω που επινόησε η Θεοδώρα Τζιαμπάζη, εκπαιδευτικός με μεταπτυχιακό στη Δημιουργική Γραφή για παιδιά:

Image 01Κινείστε την περιέργεια των παιδιών και ξεκινήστε τη μυθοπλασία με ερωτήσεις όπως:

 • Τι είναι το αντικείμενο;
 • Πώς είναι; (περιγραφή)
 • Τι χαρακτηριστικό έχει;
 • Πώς βρέθηκε εκεί;
 • Σε ποιον ανήκει;
 • Πώς θα το χρησιμοποιήσουν;
 • Τι σχέση έχει κάθε πρόσωπο με το αντικείμενο;

Ή αυτό:

Image 02

Ζητείστε από τα παιδιά να συμπληρώσουν τον διάλογο που ξεκινάει με την απειλητική φράση του κυρίου προς τον Πότη: «Πώς τόλμησες να….»;

Απαντήσεις που μπορεί προκύψουν:

 • …μου αντιμιλήσεις;
 • …κλέψεις;
 • …πεις ψέματα;
 • …οδηγήσεις το αυτοκίνητό μου;
 • …με κουρέψεις για πλάκα ενώ κοιμόμουν;

Και οι παρακάτω εικόνες προσφέρονται:

This slideshow requires JavaScript.


Μυστήρια τρένα…στο Ρουφ

Το ηλεκτρονικό περιοδικό Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ και η Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ προσκαλούν τα παιδιά από 6 ετών και τους γονείς τους στα Μυστήρια τρένα… στο Ρουφ, τρεις κυριακάτικες διαδραστικές εκδηλώσεις γεμάτες γρίφους και μυστήριο που έγραψαν αγαπημένοι συγγραφείς! Επιβιβαστείτε, λοιπόν, στο Θεατρικό Βαγόνι, βρείτε το κουπέ σας, καθίστε άνετα και προετοιμαστείτε, μικροί και μεγάλοι, να λύσετε τα μυστήρια που θα σας βάλουν η Ελένη Σβορώνου, η Λέλα Στρούτση και ο Αντώνης Παπαθεοδούλου. Πριν από αυτό, διαβάστε τι μας απάντησαν στις ερωτήσεις μας!
Συνέχεια…


Κριτικές:

Βιβλία στο μικροσκόπιο (Kos Voice)


Biblionet

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s