Το μυστικο της φωκιας

Μια ιστορία «αστυνομικής πλοκής» με θέμα την προστασία της μεσογειακής φώκιας, την αλληλεξάρτηση των ειδών και τη βιώσιμη αλιεία.

Εμπνευσμένη από το πρόγραμμα Life Cyclades στη θαλάσσια περιοχή της Γυάρου, η περιπέτεια αυτή αποκαλύπτει τις βαθύτερες αιτίες της εξαφάνισης τους εμβληματικού αυτού είδους, της μεσογειακής φώκιας, και τις μεθόδους προστασίας του. Διαβάζεται όμως και ως μια ιστορία φιλίας ανάμεσα σε δυο εντελώς διαφορετικά πλάσματα. Δυο πλάσματα που είναι φτιαγμένα από τη φύση για να τρώει το ένα το άλλο. Μια φώκια κι ένα χταπόδι σκανδαλίζουν την Άνω Μπουμπουλήθρα με την παράξενη φιλία τους. Ώσπου η φώκια εξαφανίζεται. Και τότε όλοι θα βρεθούν προ των ευθυνών τους.

Τα κλειδιά λύσης του μυστηρίου, που μπορεί να μοιραστούν σε κάρτες στα παιδιά, ανακατεμένες, για να τις βάλουν στη σειρά και να διατυπώσουν υποθέσεις για την έκβαση της ιστορίας είναι:

Κλειδί 1: Οι φώκιες τρώνε χταπόδια

Κλειδί 2: Ο Λιχουδίνι, το νεαρό χταπόδι, είναι φίλος κολλητός με τη φώκια την Οβιδιάνα.

Κλειδί 3: Η Οβιδιάνα και ο πατέρας της βρίσκουν όλο και λιγότερα ψάρια να ψαρέψουν (εξαιτίας της υπεραλίευσης). Έχει πέσει πείνα στη σπηλιά τους.

Κλειδί 4: Η Οβιδιάνα βλέπει έναν εφιάλτη.

Κλειδί 5: Η Οβιδιάνα, την άλλη μέρα, εξαφανίζεται.

Μπορούν τα παιδιά να βάλουν τις κάρτες στη σειρά; Μπορούν να μαντέψουν τι εφιάλτη είδε η Οβιδάνα; Και γιατί τελικά εξαφανίστηκε; Που μπορεί να πήγε; Και τι λύση μπορεί να βρει ο Λιχουδίνι για να τη φέρει πίσω;

Η λύση που δίνεται στην ιστορία, τα κιούπια που τοποθετούνται στον βυθό για να βοηθήσουν την αναπαραγωγή των χταποδιών, έχει πράγματι συμπεριληφθεί στα μέτρα προστασίας της φώκιας (άρα και της τροφής της, του χταποδιού) στη θαλάσσια περιοχή της Γυάρου. Εκεί ακριβώς όπου αυτή την εποχή δημιουργείται ένα θαλάσσιο πάρκο. Με αφορμή το βιβλίο, μπορείτε να ταξιδέψτε με τα παιδιά στη συναρπαστική ιστορία ενός νησιού που από τόπος εξορίας γίνεται τώρα τόπος προστασίας της άγριας ζωής. Το πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό που θα βρείτε στην ιστοσελίδα του προγράμματος Life Cyclades θα εντυπωσιάσει τα παιδιά. Ταυτόχρονα προσφέρεται για συζήτηση με ερωτήματα όπως:

  • Γιατί οι φώκιες «αγαπάνε» την περιοχή της Γυάρου;
  • Γιατί ένα ακατοίκητο για χρόνια νησί φιλοξενεί μια τόσο πλούσια υποβρύχια αλλά και χερσαία ζωή;
  • Θα πρέπει να επιτρέπεται στους τουρίστες να επισκέπτονται την περιοχή; Κι αν ναι με ποιους όρους;

Image 02

Τέλος, αν ενδιαφέρει το θέμα της διαφορετικότητα ς και της φιλίας μπορεί να παιχθεί το εξής παιχνίδι. Τα παιδιά χωρίζονται τυχαία σε δυάδες. Σκορπίζουν στον χώρο και κινούνται ελεύθερα. Με το σύνθημα που θα δοθεί, γίνονται δυάδες με το παιδί που στέκεται πιο κοντά τους. Οι δυάδες πρέπει να βρούνε κάτι που έχουν κοινό. Αλλαγή ζευγαριών. Οι νέες δυάδες πρέπει να βρούνε κάτι που έχουν διαφορετικό (στα γούστα, στην εμφάνιση, στις συνήθειες κλπ.) και να αριθμήσουν δυο τρία πράγματα που θα μπορούσαν να κάνουν μαζί και να διασκεδάσουν παρά τις αντιθέσεις τους. Ή και χάρη σε αυτές. Έγινε ποτέ καμία φιλία χάρη σε αντιθέσεις; Τα παιδιά καταθέτουν τις εμπειρίες τους.

Μια ακόμη περιπέτεια των Βεντουζίνι-Λιχουδίνι, των ντετέκτιβ της Άνω Μπουρμπουλήθρας γίνεται αφορμή για να εξερευνήσουμε το περιβάλλον, εξωτερικό και εσωτερικό.


award Image 03

Υποψήφιο στα βραβεία αναγνωστών του Public στην κατηγορία Παιδική Λογοτεχνία.


Biblionet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s